Skip to main content

Proizvodnja Euro Paleta EPAL, Ulaganje i Masine

U danasnjem tekstu kao sto sam naslov kaze pisacemo o proizvodnji paleta, prvenstveno o Euro Paleti sa oznakom EPAL, drvetu koje se najcesce koristi u proizvodnji, ulaganjima koja su potrebna kako bi se zapocela proizvodnja paleta.

Paleta kao ne izostavni deo bilo koje proizvodnje pocevsi od mikro proizvodnja i preduzeca, preko srednja pa sve do onih gigantskih kompanija je iz dana u dan sve trazenija roba na trzistu kao proizvod za sebe a ujedno i proizvod koji osigurava sve ostale proizvode u transportu. Kako se proizvodnja u svim aspektima kako u svetu a i kod nas povecava na dnevnom nivou, potreba za paletom je takodje na svakodnevnom nivou u porastu kako bi sva proizvedena roba brze, laske i bezbednije stigla do krajnjih skladista a neretko i do krajnjih potrosaca zajedno sa paletom. U poslednje vreme je sve vise na trzistu prisutnih radionica koje se bave upravo otkupom polovnih paleta, popravkom i daljom prodajom, pa ovaj model offline zarade mozemo posmatrati i iz tog ugla, ali o tome u nekom od narednih tekstova. Pored drvenih paleta koje su najrasprostranjenije kako u svetu tako i kod nas postoje jos i PVC palete i palete od presovane piljevine, i jedna a i druga navedena paleta su zamena za drvenu paletu ali po misljenjima svetskih strucnjaka nemaju buducnost u odnosu na drvenu paletu, sto zbog ekoloskih uticaja na zivotnu sredinu a sa druge strane zbog troskova proizvodnje, i o tome cemo se pozabaviti u nekom od narednih tekstova.

Proizvodnja drvene EPAL palete, mnogima se cini jednostavnom na pocetku procesa ali kada se zadje dublje u citav proces proizvodnje onda to svakako nije jednostavno i iziskuje odredjena finansijska ulaganja kao i znanje u gruboj obradi drveta. Prva i donekle osnovna masina za proizvodnju drvenih EPAL paleta jeste trakasta testera ili kod nas masina poznatija kao bansek. Cena ove masine varira od nekih 1500eu pa sve do nekih vrtoglavih suma novca. Po mom misljenju izuzetno dobar bansek sa kojim bi se otpocela proizvodnja drvenih EPAL paleta treba da bude snage nekih minimum 7-8kw, sa tockovima precnika 900mm i sirine 50mm, sa sto nizim stolom i mogucnoscu dogradjivanja kolica (vagon). Jedan oovakav bansek moze se naci kao polovan za nekih 3000-4000eu. Treba napomenuti da ovakav banskek moze da primi oblicu drveta do max 700-800mm i duzine do 1500mm.

Liveni Bansek Italijsanke Proizvodnje


Dakle, na banseku trebamo da vec kupljenu oblicu u bilo kom obliku, da li je to sumski kubik ili prostorni metar rascepiti po dijagonali na zeljene dimenzije, odnosno na dimenzije koje su potrebne za proizvodnju drvenih euro paleta EPAL (ukoliko kupujemo sumski kubik trebamo ga prvo motornom testerom skratiti na dimenziju koja nam je potrebna za proizvodnju EPAL palete, odnosno na nekih 1250mm duzine). I ovo je samo prvi korak u proizvodnji. Ukoliko zelimo da nas posao u proizvodnji paleta ucinimo jos ozbiljnijim i povecamo proizvodnju na dnevnom nivou potrebno je jos obezbediti i Brentu, masinu koja je kod nas poznatija i kao strugara. Za ovu masinu je potrebno izdvojiti dodatno finansijsko ulaganje od minimum nekih 5000eu pa navise u zavisnosti od ambicija i mogucnosti ali bi se njome svakako povecala produktivnost jer bi se prvi deo grubog struganja zavrsavao na brenti i to mnogo brze, a kasnije na bansek samo dimenzionisanje na sitnije elemente vec rastruganih elemenata sa brente. 

Brenta Makedonske Proizvodnje


Sledeca masina, odnosno druga ili treca po redu bi bila cirkular, sa minimum snage od 2.5kw i minimalnom visinom reza od 100mm. Cena ove masine varira u zavisnosti da li je rucni rad ili ipak fabricki proizveden, treba racunati sto se cirkulara tice minimum nekih 700eu. pa navise. Zadatak ove masine bio bi poprecno dimenzionisanje, odnosno poprecno krajcenje elemenata vec rastruganih na banseku ili brenti kao i poprecno dimenzionisanje kocki za EPAL palete.

Specifikacija drvene euro palete EPAL su sledece i tu nema odstupanja kako kod nas  tako i u citavoj Evropi:

Mere drvene euro EPAL palete: 1200x800x144mm
Tezina: Oko 25kg, u zavisnosti od vlaznosti drveta
Nosivost: 1500kg
Materijal: Drvo (Kanadska topola i dosta redje drvo camovine, kao sto su Bor, Jela, Smrca i slicno.)
Specifikacija dimenzija:
  • 2 x Krajnje daske                 1200x145x22
  • 2 x Dokrajnje daske             1200x100x22
  • 1 x Srednja daska                 1200x145x22
  • 3 x Poprecna daska                800x145x22
  • 2 x Donja krajnje daske       1200x100x22
  • 1 x Donja srednja daska       1200x145x22
  • 3 x Drvene kocke                 145x145x78
  • 6 x Drvenih kocki                145x100x78
  • 78 x Ekser

Posto smo brentom uzduzno rastrugli nas prvi m3, a na bansek i cirkular izdimenzionisali na potrebne elemente vreme je da se pozabavimo zakucavanjem, kovanjem ili spajanjem elemenata u celinu koja se zove paleta, u danasnjem slucaju drvena euro paleta sa oznakom EPAL. Po prethodnoj specifikaciji utrosak drveta po jednu drvenu euro paletu EPAL iznosi 0.04m3 sto nas dovodi do racunice da od jednog izrezanog (livenog) kubnog metra trebamo dobiti 25kom. drvenih euro EPAL paleta. Pitanje koje se sad postavlja jeste koliko je potrebno sumskih kubika da bi smo dobili izrezani 1m3 (liveni), ali o tome u nekom od narednih tekstova, sada nastavljamo sa proizvodnjom drvene euro palete EPAL.

Uzmimo  u obzir da krecemo sa dosta laganijom proizvodnjom, pocetnickom, vec u ovom delu odustajemo od masina koje za smenu mogu da izbace odnosno spoje (zakucaju) 500-1000kom paleta, a slozicete se da proces nije nimalo jednostavan jer bi nam za ovako veliku proizvodnju trebala ozbiljna podrska u smislu masina, ljudstva, prostor a na kraju i finansijskih ulaganja, vraticemo se na pocetnicku proizvodnju od nekih pedesetak komada, mozda neka vise ili manje za smenu od 8h. Dodao bih samo da linije koje za smenu od 8h mogu da zakucaju 500-1000kom/8h kostaju od minimalnih 60 000eu pa navise u zavisnosti od tehnickih specifikacija i jos puno faktora i te masine za sobom povlace i daleko skuplje Brente a i ceo niz masina opisan u gornjem tekstu.

Sledeca masina koja bi zadovoljila nasu pocetnicku proizvodnju se sastoji od jednog kompresora za vazduh, dva pneumatska pistolja, zabijaca za eksere i stol sablona, idealno bi bilo okretnog sablon stola.
Sto se tice kompresora bitna je svakako snaga motora koji ce potiskivati vazduh, a kako pneumatski pistolji trose dosta vazduha, kapacitet kompresora, odnosno vazduha koje moze da skladisti u buretu ne bi trebalo da bude manje od nekih 150l. Jedan ovakav kompresor moguce je naci na trzistu za nekih 600-700eu.

Kompresor za vazduh                    

Pneumatski pistolji, zabijaci za eksere je na trzistu moguce naci od razno raznih proizvodjaca i njihova cena se krece od 150eu/kom pa navise, Bitno je da kod ovih pneumatskih zabijaca eksera obratite paznju da imaju svoj zarzer i da mogu da troze sarzirane eksere. Potrebno vam je dva komada ovih pneumatskih zabijaca za eksere jer gotovo pa svaka paleta koristi minimum dve dimenzije eksera pa tako i drvena euro EPAL paleta.

Pneumatski pistolj, zabijac za eksere 

Sto se tice sablon stola za kucanje drvenih euro paleta EPAL tu nam ostaje mogucnost kreativnosti i pravljenja drvenog ili metalnog sablon stola a svakako ce nam kreativnost ustedeti dosta novca u odnosu na kupovinu gotovog sablon stola. Ukoliko se ipak odlucite za kupovinu gotovog sablon stola mogusnosti su raznorazne i treba izdvojiti minimum 300eu pa navise. Odabir je svakako na vama.

Rucni rad sablon stol za izradu drvenih euro paleta EPAL


Fabricki gotov sablon stol za izradu drvenih euro paleta EPAL.
Posto smo dosli do samog kraja ovog teksta, odnosno prosli smo kroz citav niz masina koje su potrebne za proizvodnju drvenih euro paleta EPAL, potrebno je samo ih instalirati u prostoru povrsine od nekih 70-80m2 i uz mogucnost da sve sto proizvedemo odmah istog dana prodamo, verujte nije nemoguce,  kako ne bi morali da angazujemo dadatni prostor za skladistenje. Strujni prikljucak za jednu ovakvu radionicu bi trebao da trpi opterecenje prikljucne snage od nekih 15-20kW odnosno nazivne struje 25A uz naravno obaveznog trofaznog prikljucka.

I na kraju bih zamolio citaoce ovog teksta da u komentar pisete da li Vam je tekst bio od koristi i interesantan, da li Vam je pomogao bar malo ukoliko zelite da pokrenete svoj sopstveni biznis a ukoliko medju citaocima postoji i neko ko se vec bavi ovom vrstom posla da svakako iznese neko svoje misljenje kroz komentar, bilo pozitivno ili negatno svako nam je Vase misljenje dobro doslo. Do sledeceg teksta, pozdrav i svako dobro!







Comments

Popular posts from this blog

Uvod u Proizvodnju Drvenih Gajbica

U danasnjem tekstu pricacemo o proizvodnji drvenih gajbica odnosno o celokupnoj proizvodnji drvene ambalaze u maloj takoreci kucnoj radionici. Proci cemo neka bitna pitanja koja se ticu masina neophodnih za pocetak proizvodnje. Na pocetku bih odmah istakao da recimo ukoliko bismo uzeli u obzir kao posmatrac jednu drvenu gajbicu, osnovnog formata 490x290x150mm sa trouglastim stubovima na sve cetiri strane 33x33mm ,poznatiju kao ,,Holandeze,, a sa osnovnom namenom pakovanja paradajza, Vi kao posmatrac u ovom slucaju bi ste rekli ,,Jednostavna je skroz za proizvodnju,, ali ukoliko samo malo udjemo u detalje videcemo da nije tako... Drvena gajbica se satoji od 4 elemenata: 1.Kratka strana  295x80mm i debljine 5mm 2.Duga strana  495x80mm i debljine 5mm 3.Stubic izvucen od daske 33x33mm i visine 150mm   4.Donji deo gajbice (pod ili patos) delimo na dve vrste patosa: 4.1 Poprecni pod 4.2 Uzduzni pod Ova dva element delimo jos na par pod elemenata u zavisnosti koju vrstu poda budete odlucili d

ZASTAVA KAMIONI i SPECIJALNA VOZILA -TEHNIČKO UPUTSTVO

Zastava 615 AN, 624 N, 630 N, 630 D -Cerada Zastava 624 N -Samoutovarivač, đubretarka Zastava 624 N -Produžena kabina Zastava 630 N -Produžena kabina Zastava 630 N -Za prevoz oštećenih vozila Zastava 630 D -Za prevoz oštećenih vozila Zastava 624 BNF -Furgon -poliester Zastava 630 BNF -Furgon -poliester Zastava 624 BNF -Furgon univerzal      Zastava 630 BNF -Furgon univerzal Zastava 624 BNV -Za prevoz hleba Zastava 630 BDV -Za prevoz hleba Zastava 624 BNT -Mesara Zastava 630 BNT -Mesara Evo i kratkog video priloga Zastave 615AN... Klikom na sledeci link ispod dobijate kompletno tehničko uputstvo u pdf formatu. Tehničko uputstvo Zastava kamioni...  

Dobro dosli na blog stranu millionTv